Hogyan használd a kulcsszavakat, hogy ne ess a kulcsszóhalmozás csapdájába?

Hogyan használd a kulcsszavakat, hogy ne ess a kulcsszóhalmozás csapdájába?

Megtalálni azt a kulcsszógyakoriságot amivel segíted is az oldalad megjelenését a Google találati listájában, de még nem esel át a ló túloldalára nem egyszerű feladat. Van azonban pár bevált praktika, amivel sikerrel járhatsz!

Mi is az a kulcsszóhalmozás?

Azokban az időkben, amikor a keresőmotorok még nem voltak ennyire intelligensek, mint napjainkban, a tartalomgyártók gyakran használták azt a taktikát a keresési rangsorban való előrébb kerülésben, hogy telezsúfolták az oldal szövegét kulcsszavakkal. Pl. így:

Fényképes ajándéktárgyak készítését vállaljuk. Ha igazán személyes dolgot ajándékoznál, válassz fényképes ajándéktárgyaink közül. Minden egyes fényképes ajándéktárgyat a legnagyobb odafigyelés mellett készítünk el. A fényképes ajándéktárgy egy örök emlék lehet a megajándékozott számára.”

Ugye mennyire idegesítő egy ilyen szöveg? Szerencsére manapság már sokan tudják, hogy ez nem jó módszer egyrészt azért, mert azonnali távozásra készteti a látogatót, másrészt azért, mert a Google ténylegesen bünteti a kulcsszóhalmozás vétségét.

De van más alattomos módja is annak, hogy minél többször jelenítsük meg a kulcsszavakat az oldalunkon. Megtehetjük például azt, hogy a háttérszínnel azonos színnel írunk egy blokkot, ami csak kulcsszavakból áll. Vagy a meta leírásokat zsúfoljuk tele. A helyzet az, hogy ezeket bár a felhasználó nem látja, de a Google igen, így ezzel sem érdemes próbálkozni.

Miért és hogyan árt a weboldaladnak, ha indokolatlanul sokszor használod a kulcsszavakat?

A fényképes ajándéktárgyas példa után számodra is nyilvánvaló lehet, hogy miért: mert igénytelen képet fest a vállalkozásodról egy ilyen szövegezéssel megírt weboldal és a látogatók egyből menekülőre fogják, ha beleolvasnak.

Egy értékes tartalomnak informatívnak, a felhasználó számára lebilincselőnek kell lennie. Ez akkor tud megvalósulni, ha a célközönség érdeklődését szem előtt tartva írjuk meg a tartalmat, nem pedig a keresőmotornak készítjük azt. Ha a felhasználó egy semmitmondó, kulcsszavakkal feleslegesen túlzsúfolt szöveggel találkozik, gyorsan otthagyja azt, így magas lesz az oldalelhagyások aránya és a keresési rangsorban hátrébb kerül az oldal.

Összességében elmondható, hogy a mai intelligens keresőmotorok világában, nem lehet trükközni ezekkel a módszerekkel, mert a visszájára fog elsülni a dolog. Helyette értékes, tartalmak gyártására kell törekedni és a kulcsszavakat okosan használni.

Mi az ideális kulcsszógyakoriság egy oldalon?

Habár kőbe vésett számok nincsenek erre vonatkozóan, a bevált gyakorlat azt mutatja, hogy a kulcsszavak előfordulása az oldalon használt összes szóhoz viszonyítva, ne haladja meg a 2 %-ot.

Tehát nézzük a fényképes ajándéktárgyak példát: Az egész bekezdés 35 szóból áll és a fényképes ajándéktárgy kifejezés 4-szer fordul elő benne. Egy kis százalékszámítással rögtön látjuk, hogy az ideálisnak tartott 2%-os kulcsszósűrűségi határt jócskán átlépte a szöveg: 4/35=0,11, tehát több mint 11%-os a kulcsszósűrűség.

Hogy használd a kulcsszavakat, hogy jó eredményeket érj el és a Google is elégedett legyen?

Válassz ki egy darab elsődleges kulcsszót

Fontos, hogy ez a szó önmagában is fejezze ki az egész oldalnak a lényegét. Kutasd le, a GoogleAds kulcsszótervezőjével, hogy mekkora rá az érdeklődés és hogy milyen nagy rá a verseny. A legjobb, ha nagy az érdeklődés, de alacsony a verseny. A Google trendsben is utánanézhetsz, hogy mondjuk az elmúlt 5 évben hogyan alakult a népszerűsége a kiválasztott szónak, kifejezésnek, ebből is értékes információkhoz juthatsz.

Az elsődleges kulcsszóhoz vegyél fel másodlagos kulcsszavakat

Használd a Google kapcsolódó keresési kifejezéseit, a szinonima szótárt és ismét a GoogleAds kulcsszótervezőjét. Ezeknek a segítségével értékes másodlagos kulcsszavakhoz juthatsz, amikkel színesebbé és élvezhetőbbé teheted az oldalad tartalmát úgy, hogy közben az elsődleges kulcsszavadnak megfelelő releváns szöveget hozol létre.

Törekedj a min. 300 szóból álló tartalmakra

Mikor a Google egy adott keresési kifejezésre felállítja a találati oldalak rangsorát, monitorozza, hogy melyik oldal tartalma nyújthat alapos és mélyreható információt a felhasználó számára. Ehhez egy pár sor nem lesz elég, minimum 300 szavas szöveg álljon egy oldalon.

A megfelelő helyeken használd fel a kulcsszavakat

Persze fontos, hogy a „body” részben is fel-fel tűnjenek a SEO szempontból fontos kifejezések, de ennél is nagyobb jelentősége van annak, hogy a

• meta címben
• meta leírásban
• H1, H2, H3 címsorokban
• képek alt leírásában

jelenjen meg az elsődleges kulcsszó és ha lehet a kapcsolódó kulcsszavak is, mert a keresőmotorok motorja ezeket fogja elsődlegesen vizsgálni, mikor a rangsort felállítja.

Mi így dolgozunk a szövegírásnál és a keresőoptimalizálásnál. Ha szakértőkre bíznád weboldalad szövegét, keress bennünket!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Keresőoptimalizálás