Meta cím és meta leírás – miért fontosak és hogyan használd őket?

Meta cím és meta leírás – miért fontosak és hogyan használd őket?

Ha minél előkelőbb helyet szeretnél elfoglalni a Google találati listájában akkor jó ha tudsz a meta cím és meta leírás fogalmáról. Miután ezt kiveséztük gyakorlati tippeket adunk arról, hogyan, hol és miként kell úgy létrehozni őket, hogy valóban hatékonyan szolgáljanak téged.

Mire jó a meta cím vagy meta title?

A meta cím egy html elem ami minden egyes weboldal forráskódját előhozva (jobb klikk, vizsgálat) látható a „head” részben. Arra szolgál, hogy az internetes böngészők és keresőmotorok megtalálják és megjelenítsék a találati listában úgy, mint az adott oldalnak a címe. Keresőoptimalizálás szempontjából igen fontos szerepe van, hiszen a Google a meta cím kulcsszavai és tartalma alapján fogja megítélni, hogy az adott oldal mennyire releváns az éppen aktuális keresési kifejezéshez és e szerint fogja elhelyezni a találati listán.

Hogyan hozd ki a legtöbbet a meta címekből?

Amikor optimalizálod a meta címeid van pár formai és tartalmi tényező, amit érdemes szem előtt tartani.

Formai szempontból tudni kell, hogy a Google pontosan 580 pixelnyi helyet hagy a meta title részére, ami 70 karakternek felel meg. Ez a hossz szóközökkel együtt értendő, ebbe kell beleférni, különben a Google levágja a címed végét. A legideálisabb ha a meta címed 55 és 65 karakter között van.

Tartalmi szempontból a meta címnek tartalmaznia kell a legfontosabb kulcsszavakat ami az oldaladat jellemzi. Ezt úgy kell megfogalmazni, hogy ne kulcsszó halmozás legyen a vége, mert az negatív irányba sülhet el. Arra kell törekedni, hogy egy kifejező, értelmes mondat legyen a végeredmény, ami egy tömör és érthető üzenetet közvetít a felhasználó felé arról, hogy miért releváns a te oldalad az ő számára. A legfontosabb kulcsszó a mondat elején legyen, mert a Google nagy hangsúlyt fektet a cím első szavára. A legjobb ha 4 kulcsszónál többet nem használsz. A szóismétlés és a helyesírási vagy gépelési hibák pedig kerülendők. Ha a cím több kifejezésből áll, ne gondolatjellel válaszd el őket egymástól, hanem ezzel a függőleges jellel „|” így sokkal hangsúlyosabb megjelenést kap majd a találati listában.

Fontos, hogy a weboldalad minden egyes oldalán hozd létre a meta címet, különben a Google fogja legyártani őket annak a tartalomnak alapján amit az oldalon talál. Ez pedig vagy elég hatékony lesz, vagy nem. Összességében elmondható, hogy a meta címre odafigyelni nagyon is érdemes, hiszen kevés befektetett energiával nagy előnyökhöz juttathat a találati rangsorban.

Mi az a Meta leírás, vagy meta description?

SEO szempontjából a másik fontos meta tag az a meta leírás, vagy meta description. Szintén a html forráskódban a head szekcióban jelenik meg a meta cím alatt minden egyes weboldalon. Tulajdonképpen egy rövid, lényegretörő összefoglalás az adott oldal tartalmára vonatkozóan.

Hogy egyértelmű legyen, így néz ki a meta leírás a google találati listájában:

És így néz ki a forráskódban:

<meta name=”description” content=”Válassz kiegészítők széles kínálatából , rendelj kiszállítással vagy vedd át személyesen. Vásárolj kedvencednek stílusos nyakörvet, akár vízálló kivitelben! Egyedi, örök darabok.”>

Mennyire számít a találati rangsor szempontjából a meta leírás?

Ma már az inteligens keresőmotorok világában a meta leírás nem egy direkt tényező a rangsorolásban, de indirekt hatása igen is lehet. Így habár nem fogsz egy azonnali látogatottsági növekedést érezni, ha az összes metaleírásod tökéletesíted az weboldaladon, de megéri vele foglalkozni a következők miatt:

A jól megírt meta leírás növeli a CTR-t

A legjobb ha úgy gondolsz a meta leírásra, mint egy hirdetési szövegre. A cél egy olyan leírás megalkotása ami arra készteti a felhasználót, hogy az összes többi találati listában szereplőt hagyja figyelmen kívül és a te oldaladra kattintson. Hiszen minél több látogató, annál több potenciális vásárló. És plusz bónusz, hogy minél többen kattintanak az oldaladra, annál előbbre kerülhetsz a találati listában hosszútávon. Ez tehát az indirekt hatás.

A Google mindig a te meta leírásod fogja használni?

A Google segíteni akar neked. Ha úgy találja, hogy az adott keresési kifejezésre a te leírásod teljesen releváns akkor azt fogja kiadni. Ez általában akkor történik így, ha az elsődleges, nagy forgalmú kulcsszavaidra érkezik keresés. Ha viszont az ún. kevésbé keresett long tail kulcsszavaid a relevánsak akkor a Google megpróbál az oldalad tartalmából kiválasztani egy olyan részletet ami leginkább közel áll a keresési kifejezéshez.

Hogyan készíts tökéletes meta leírást?

A leírásod ne foglaljon el több helyet, mint 1000 px

Ez kb 155-165 karaktert jelent. Azért pixelben adtuk meg a rendelkezésre álló helyet, mert pár dolog még befolyásolhatja a térkitöltést a karakterszámon túl is: ilyen pl, ha a keresési kifejezés visszaköszön a meta leírásodban, akkor azt a Google vastagon szedetten fogja megjeleníteni és így több helyet fog elfoglalni. Ezenkívül az írásjelek, a nagybetűk száma mind-mind kiszámíthatatlan tényezők, hogy mennyi helyet foglalnak el. Ha biztosra akarsz menni, hogy beleférsz a keretbe anélkül, hogy a Google levágna a leírásodból, használj egy erre a problémára kifejlesztett optimalizáló eszközt.

Használd az elsődleges kulcszsavaidat a meta leírásban is

Ha az elsődleges kulcsszavad megjelenik a meta leírásban is – nem csak a meta címben – akkor az vastagítottan fog megjelenni, ami növelheti a kattintási hajlandóságot.

Tegyél fel egy kérdést amire azonnal meg is adod a választ

A google keresések nagyrésze kérdés formájában jelenik meg, habár a motor ezt lefordítja magában keresési kifejezésre. Mégis ebből látszik, hogy a felhasználók választ szeretnének kapni a problémájukra. Érdemes ezt az információt kihasználni és a terméked / szolgáltatásod úgy bemutatni, mint egy megoldást egy lehetséges problémára.

Kínálj fel valamit bónuszként

„Ingyenes kiszállítás” „Ingyenes felmérés” „Letölthető pdf-ben” „Ingyenes video tutorial” stb… Mind-mind olyan előnyt kínáló csalógató szavak, melyek kattintást generálnak így az utolsó fennmaradó 50 karakterben ott a helyük.

Vizsgáld meg a versenytársaid leírásait

Ugyanazon a piacon érdekeltek mint te, így számos jó inspirációt adhatnak anélkül, hogy lemásolnád a szövegüket. Mindig a hirdetett leírásaikat böngészd, mivel fizetnek érte, biztos jól átgondoltan fogalmazták meg azokat.

Hangsúlyozd az egyediséged

A leírásban meg kell jelennie hogy miért a te céged a legjobb az összes közül. Ha régóta vagy a szakmában, akkor emeld ki a nagy tapasztalatodat. Ha szakértő vagy, akkor ne légy szerény ezt kihangsúlyozni, stb.

Használj cselekvésre ösztönző szavakat

Nem feltétlenül a „Vedd meg most” vagy „Hívj azonnal” kifejezésekre gondolunk, de kicsit finomabban igenis érdemes lehet tudatni a látogatóval, hogy mit vársz tőle. Pl a „fedezd fel” vagy „tudj meg többet” kifejezések kattintás barátok lehetnek.

És mi az amit kerülj?

A túl rövid nem jó

Egyrészt nem okos dolog, ha nem használod ki az összes helyet amit az oldalad bemutatására fordíthatsz. Másrészt a túl rövid leírás nem bizalomkeltő.

Több metaleírás megadása egy oldalhoz

Ez általában akkor fordul elő, ha valaki az admin felületén az egyes oldalaknál is kitölti a meta adatokat és plusz még egy SEO plugint is letölt és ott is kitölti ezeket. Így egy programozási hiba keletkezik amit a keresőmotor nem szeret és emiatt hátrébb sorolhatja az oldalt.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Keresőoptimalizálás