Egy új üzenet érkezett – Minden egy helyen a legújabb Facebook csalásról és arról, hogy hogyan védd meg a fiókodat!

Egy új üzenet érkezett – Minden egy helyen a legújabb Facebook csalásról és arról, hogy hogyan védd meg a fiókodat!

A Facebook a mindennapjaink részévé vált az üzleti életben is, éppen ezért nem csupán bosszantó, ha megkörnyékeznek az adathalászok, hanem roppant veszélyes is, amennyiben sikerül ellopniuk a céges vagy éppen bankkártya adatokat. Mi is az az adathalászat és hogyan verik át felhasználók ezreit a social media platformokon keresztül. A cikk végén pedig azt is eláruljuk, hogy hogyan védheted meg fiókodat!

Mit érdemes tudni a közösségi média csalásról és hogyan védekezhetsz ellene?

Az adathalászok roppant innovatívak, mindig képesek újabb ötletekkel előrukkolni, hogy hogyan tudják a lehető leghatékonyabban a felhasználók adatait birtokukba juttatni. Kik ők és milyen céllal környékezik meg a közösségi média felhasználókat?

Mi is az adathalászat?

Az adathalászat olyan támadás, amely során megkísérlik ellopni a felhasználó pénzét vagy identitását. A Facebook fiók tulajdonosokat ráveszik, hogy feltárják személyes adataikat, mint például a hitelkártya számot, banki adatokat vagy jelszavakat olyan webhelyeken, amelyek szabályosnak látszanak. A trükkjeiknek köszönhetően az áldozatok pedig akár egyetlen egy kattintással illetéktelen kezekbe juttathatják a felsorolt érzékeny adatokat.

Egy új üzenet érkezett – avagy a legújabb Facebook csalás

Mit sem sejtve böngészed a Facebook – ot, végzed a mindennapi teendőidet és egyszer csak jelez a Messenger, hogy egy üzenet érkezett az “Ad Support Pro” – tól vagy egyéb nem megszokott feladótól. Már önmagában ez sem túl bíztató, hiszen felmerül a kérdés, hogy miért írna üzenetet a Facebook?

Ismerősek az alábbi vagy az ehhez hasonló üzenetek? Nem csak neked, naponta több ezer üzleti Facebook fiók kap akár több Messenger üzenetet is.

adathalász Facebook üzenetek

Érkezhetnek magyar vagy angol nyelven egy közös vonásuk minden esetben van: az üzenet tartalma, hogy a fiók letiltásra fog kerülni, veszélyben van vagy valamilyen szabálysértést követtél el. Ez nem más, mint az adathalászat legújabb fajtája. A stratégiájuk, hogy hamis fiókot hoznak létre és megpróbálnak becsapni a fiókhoz való hozzáférés reményében.

Fontos tudni, hogy a Facebook nem küld figyelmeztetést, amennyiben szeretnének kapcsolatba lépni kizárólag e-mailben és csupán a szabálysértésért kapott büntetés (például a fiók letiltása) után teszik.

Az aranyszabály: Ne kattints semmilyen linkre!

Milyen “jelek” árulják el a csalókat? Hogyan leplezheted le őket? A válasz erre roppant egyszerűnek hangzik, az adathalászok által küldött üzenetek validnak tűnhetnek mindaddig, amíg nem nézzük meg alaposan őket.

Vizsgáljuk meg közösen, hogy az alábbi adathalász üzenet milyen bakikat tartalmaz.

Adathalászat

Az első a fogalmazás, első olvasásra is úgy tűnhet, mintha a Google fordítóból másolták volna ki a szöveget. Ezentúl figyelmeztető jel lehet az is, ha az üzenetben keveredik a magázás és tegezés is és egyéb helyesírási hibákat is felfedezni vélsz.

A második, a fenti képen a meta.adsuportaller.live domainű linkre kellene kattintani, ami természetesen nem áll a Facebook tulajdonában. Ennek különböző variációi is lehetnek, egy közös bennük, hogy a meta és az ads szavak megtalálhatók a linkekben. A Facebook hivatalos oldala minden esetben www.facebook.com és az általuk küldött linkek is erre az oldalra mutatnak.

Emellett amennyiben gond lenne a fiókkal nem csupán Messenger üzenetben értesítenek, hanem a hirdetési fiókban ellenőrizhető, ha irányelv sértést követtél el.

Miért működnek a Facebook csalások?

A fentieket átgondolva egyértelmű, hogy ezek mind átlátszó csalások, így adott a kérdés, hogy működhetnek mégis?

Naponta több ezer impulzus ér minket, egy Facebook üzenetet csak gyorsan megnyitunk és már rohannánk is tovább a következő teendőnkhöz. A fenti scamek esetében a logó és a szövegezés is majdnem tökéletesen megegyezik a Facebook Support által használtakkal, emellett a csalók azt a pszichológiai elvet használják, hogy félelmet keltenek az olvasóban és sürgetik a döntésben, hogy ne legyen ideje átgondolni az üzenet valódiságát.

Mit tehetsz az adathalászat ellen?

Mindig legyél elővigyázatos és reflexből soha ne kattints semmilyen linkre! Szánj rá időt, hogy átgondold a “fenyegetést”, nézz szét az üzleti fiókodban több helyen, hogy találsz-e az üzenetet tartalmazó figyelmeztetéssel egyező értesítést.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a Facebooktól érkezett az üzenet, megtekintheted az alábbi leírás segítségével a Facebooktól kapott legutóbbi üzeneteidet ide kattintva.

7 teendő, melyet érdemes megtenni Facebook fiókod védelmében

Hogyan óvhatod meg teljes bizonyossággal fiókodat? Számos módja van, hogy biztonságban tudjuk üzleti Facebook fiókunkat, ennek érdekében összegyűjtöttünk egy rövid listát, amelyen ha még nem tetted meg érdemes végig szaladni.

  • Állítsd be a kétfaktoros hitelesítést
  • A jelszavad legyen erős, különleges karaktereket, számokat, kis- és nagybetűket is tartalmazzon
  • Ne tölts le olyan fájl vagy szoftvert, illetve ne kattints olyan linkekre, amely számodra ismeretlen embertől érkezett
  • Használj megbízható vírusvédelmi szoftvert és tartsd naprakészen
  • Kapcsold be a belépési figyelmeztetéseket, hogy értesülj arról, ha valaki megpróbál hozzáférni a fiókhoz
  • Kapcsold be a „Vállalkozás értesítései” funkciót, hogy értesülj a Meta Vállalkozáskezelő-fiókodon belüli összes változásról
  • Mielőtt megtörténne a baj érdemes a naponta kapott adathalász üzeneteket jelenteni a phish@fb.com címen a Facebook számára, ezzel segítve a munkájukat

Mit tehetsz, ha adathalászat áldozatává váltál a Facebookon?

A legrutinosabb felhasználókkal is előfordulhat, hogy sajnos célt érnek az adathalász üzenetek, és nem csupán az üzleti Facebook fiók kerül rossz kézbe, hanem a banki és egyéb személyes adatok is. Több út is vezethet a megoldáshoz, függően attól, hogy még be tudsz-e lépni a Facebook fiókodba vagy sem.

Amennyiben be tudsz lépni a fiókodba

A végkimeneteleket tekintve ez a legszerencsésebb. Ebben az esetben csupán új jelszót kell beállítani, majd minden gyanús eszközt, amely nem hozzád tartozik ki kell jelentkeztetni a felületről.

Ezt úgy teheted meg, ha megkeresed a beállítások és adatvédelem menüpontot a profilképedre kattintva, majd ezen belül a beállításokra kattintva találkozol az adatvédelmi lehetőség széles tárházával. Először a biztonság és bejelentkezés menüponton belül nézd át a bejelentkezett eszközöket, majd jelentkeztesd ki azokat, amelyek nem hozzád tartoznak.

Ha nem tudsz belépni a fiókodba

Nem működik a felhasználónév és jelszó kombináció? Akkor sajnos a nehezebb úton férhetsz hozzá fiókodhoz. Elsőként próbálj meg jelszó emlékeztetőt kérni, amelyet szerencsés esetben, ha nem változtatták meg az e-mail címet te fogsz megkapni. Ezután egy új jelszót fogsz tudni beállítani és vissza is szerezted a fiókodat. A harc után pedig már csak az előző bekezdésben összefoglaltak maradtak hátra.

Ha a fiókodba való bejutás lehetetlen akkor sajnos le kell tiltani a hirdetési fiókhoz hozzáadott bankkártyát, majd jelenteni a Facebook ügyfélszolgálatának a problémát ide kattintva. Ezután már csupán a várakozás maradt vagy a supporttal való kapcsolatfelvétel, ameddig vissza nem kapod az üzleti profilodat.

Jelenleg az üzenet formájában megjelenő adathalász támadás a legelterjedtebb, azonban előfordult precedens arra is, hogy nem létező munkára kértek árajánlatot a csalók, az árajánlathoz szükséges anyagokat pedig egy file formájában küldték el, amely vírust tartalmazott. Ezért nem csupán arra érdemes figyelni, hogy milyen oldalakat látogatunk meg, hanem arra is, hogy mit töltünk le!

Az adathalászat ellen csupán egy bomba biztos védelmi vonal van, mégpedig a megelőzés. Hiszen ha már rossz kezekbe került a fiók, akkor csak “tüzet olthatunk”. A mi tanácsunk, hogy minden esetben gondold át, hogy a külső link, amelyre kattintani szeretnél valós, valamint a file, amit letöltenél a Facebook-on keresztül megbízható forrásból származik. Ezentúl soha nem add meg a jelszavadat, bankkártya adatokat üzenetben, e-mailben sem pedig külső weboldalakon. Miután már megtörtént a fiók és/vagy a személyes adatok ellopása minden esetben fordulj a Facebook ügyfélszolgálatához, szívesen segítenek megoldani a felmerülő problémákat.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Online marketing