Mit jelent egy weboldal karbantartása és mire számíthatunk, ha elhanyagoljuk azt?

Mit jelent egy weboldal karbantartása és mire számíthatunk, ha elhanyagoljuk azt?

Nincs is jobb érzés annál, mikor a weboldalunk hasít, gyorsan betöltődik, minden eszközön csodásan működik és még a találati listán is előkelő helyen szerepel. Ez vajon mindig így marad? Igen, feltéve, ha lelkiismeretesen karbantartjuk!

Nem kevés tervezés, munka és kifizetett pénz után, végre elkészült az oldalad. Minden tökéletesen működik, egyre több látogató, ügyfél, vásárló köszönhető neki. Ám ahogy telik az idő, egyszer csak észreveszed, hogy lassabban töltődik be, akadozik, szétcsúszik. Már a Google találati listáján is csak a harmadik, negyedik oldalon jelensz meg. De még nagyobb a baj, ha dühös ügyfelek keresnek meg azzal, hogy a weboldalad miatt ellopták az adatait vagy vírus került a gépére az oldaladról.

Ezek a kellemetlenségek könnyen kiküszöbölhetők, ha rendszeresen karbantartod az oldalad, vagy ha erre nincs időd, esetleg kompetenciád, bízz meg vele minket!

Mit takar pontosan a weboldal karbantartás?

A biztonsági mentések fontossága

Legalább havonta érdemes biztonsági mentést csinálni az adatbázisról, fájlokról. Ez azért fontos, mert ha bármi történik, netán leégnek a tárhelyszolgáltató szerverei, – amire volt is precedens nemrég – nem veszik el az oldalad, vissza lehet állítani. De nélkülözhetetlen olyan helyzetekben is, ha mondjuk feltörték, megtámadták az oldalt.

És hogy mennyi biztonsági mentés legyen? A jól bevált gyakorlat, hogy 3 biztonsági mentés, melyből legalább 2 külön eszközön van és legalább 1 fizikailag más helyen van mint a többi, elegendő kell, hogy legyen.

Folyamatos frissítések

A leggyakrabban használt, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerek, mint pl. a WordPress a Joomla, vagy a Drupal, mind hasonló elven működnek. Van egy keretrendszer, vagyis a weboldal motorja és ehhez jönnek hozzá a kiegészítő bővítmények vagy modulok. A motort és a bővítményeket más-más fejlesztők készítették, és ugyanúgy a frissítéseket, fejlesztéseket se ugyanazok a fejlesztők fogják elvégezni. Így előállhat egy olyan helyzet, hogy bizonyos frissítések után, már nem lesz kompatibilis a motor az adott bővítménnyel. Ilyenkor vagy a weboldal megjelenésében, vagy a funkciókban hibát észlelsz és megkezdődik a nyomozás, hogy mi okozza ezt.

Bár törekedni kell arra, hogy a keretrendszernek és a moduloknak is mindig a legfrissebb változatát használjuk, ha kompatibilitásból adódó problémák jelentkeznének, utána kell járni, melyik frissítés okozta azt és végső esetben kell nézni egy másik bővítményt, vagy a bővítménynek azt a verzióját kell használni ami viszonylag friss, és még jól működik együtt a motorral.

Ha nem frissítünk rendszeresen, akkor sokkal védtelenebb lesz az oldunk a különböző vírusokkal, támadó robotokkal szemben.

Biztonsági modulok, tűzfal, vírusirtás

Egy weboldal motor esetében mindig szükség van védelmi rendszer felállítására. Remek biztonsági bővítmények állnak rendelkezésre, melyek beállításával kiszűrhető a legtöbb támadás.

Tartalom karbantartása

Mikor elkészül egy új weboldal még minden szöveg, kép friss rajta, nincsenek elavult belinkelések, információk. Ám ez sajnos hamar megváltozik, az idő múlása miatt téves információkkal, nem működő hivatkozásokkal lehet tele az oldalunk. Ezt pedig a Google monitorozza és azt is, ha bizonyos időn keresztül nem kerül fel új tartalom és mindezek miatt hátrébb sorol minket a találati listán.

Érdemes hát időről-időre ilyen szemmel is átnézni a weboldalad, levenni az elavult tartalmakat, ellenőrizni a külső linkeléseket és törekedni arra, hogy mindig valami új tartalom felkerüljön. Jó ötlet lehet egy „hírek” rovat, vagy egy blog indítása az oldalon, hogy ott rendszeresen megjeleníthess értékes, friss tartalmakat.

Ez így túl sok? Kérj segítséget!

Ha úgy érzed nincs kapacitásod a fent említett teendőkkel rendszeresen foglalkozni és biztos kezekben tudnád weboldalad karbantartását, mi szívesen levesszük a válladról az ezzel járó feladatokat. Havi 6.000 Ft-ért a következőket vállaljuk:

• Adatbázis és a fájlok havi rendszerességgel történő biztonsági mentése
• Hacker támadások kivédése
• Bővítmények és a keretrendszer folyamatos frissítése
• Frissítésekből adódó hibák elhárítása
• Spambotok távoltartása

A tartalom frissítésében is tudunk segíteni, legyen szó akár szövegírásról, akár kész tartalmak feltöltéséről. A részletek megbeszélése miatt keress minket bizalommal!