- Webgrow Digital Agency

Hogyan zajlik az ügyfél marketing onboarding a Webgrow full-service digitális marketing ügynökségnél?

Az ügyfél onboarding folyamata alapvető egy digitális marketing ügynökség számára. A kezdeti benyomások és az interakciók meghatározhatják az együttműködés sikerét, éppen ezért már a legelső beszélgetés kulcsfontosságú lehet. Hogyan zajlik ez a folyamat a Webgrow digitális marketing ügynökségnél? Blogcikkünkben megkapod a választ!

Mi is az a marketing onboarding és miért fontos?

A „marketing onboarding” folyamata nem más, mint az új ügyféllel való megismerkedés, amely során egyeztetjük az ügyfél vállalkozásának jelenlegi helyzetét, feltárjuk a kitűzni kívánt célokat, és a prioritási sorrendet. Természetesen az ügyfél igényeire szabva, mint digitális marketing ügynökség javaslatot teszünk az ehhez szükséges eszközökre, és a megfelelő stratégia kidolgozására is. Valamint a közös munka esetleges első lépéseit is megvitatjuk annak érdekében, hogy hatékonyan és célorientáltan tudjunk együtt dolgozni.

A folyamat célja, hogy alaposan megértsük az ügyfél üzleti igényeit, és olyan marketing stratégiát alakítsunk ki, amely segít elérni a közösen kitűzött célokat. Mindemellett a marketing onboarding segít minimalizálni az esetleges félreértéseket és konfliktusokat is, ezáltal növelve a projektek hatékonyságát és eredményességét is.

Valljuk, hogy az átláthatóság és a nyílt kommunikáció kulcsfontosságú, hiszen csak és kizárólag így tudja mindkét fél teljes mértékben megérteni a folyamatokat, átlátni a felelősséget, és csak így várhatunk maximálisan pozitív eredményeket. Ehhez persze egy jól strukturált, és átgondolt folyamatra van szükség, amely hozzájárul mindkét fél üzleti sikeréhez és növekedéséhez egyaránt.

Hogyan zajlik nálunk ez a folyamat?

1. Kapcsolatfelvétel: Ingyenes online konzultáció

Az onboarding folyamat első lépése egy ingyenes online konzultáció, amely keretében megismerkedünk az ügyféllel, vállalkozásával, üzleti céljaival és kihívásaival. Az ingyenes konzultáció lehetőséget ad arra is, hogy olyan kérdéseket tegyünk fel, amelyek segítenek pontosan felmérni az igényeket és elvárásokat. Ezután feltérképezzük az ügyfél rövid- és hosszú távú céljait, amelyeket konverziós célokká alakítunk át. Ezt követően meghatározzuk, hogy milyen marketing eszközökkel és stratégiákkal érhetjük el ezeket a célokat.

2. Teljeskörű marketing audit

A következő lépés egy alapos marketing audit, amely során megvizsgáljuk az ügyfél jelenlegi marketingtevékenységét és annak hatékonyságát. A folyamat során ellenőrizzük, hogy a weboldal alkalmas-e a marketing célok elérésére, illetve megvizsgáljuk a hirdetési fiókok beállításait, az organikus közösségi média kommunikációt, valamint a Google Analytics és a Search Console bekötéseket. Az audit célja, hogy feltárjuk a fejlődési lehetőségeket, és azonosítsuk azokat a területeket, ahol szükség lehet változtatásokra. Ha az audit során azt tapasztaljuk, hogy a hirdetések és a mérések rendben vannak, de az eredmények mégsem kielégítőek, akkor vagy a weboldal megújítására van szükség, vagy esetleg nem marketing-jellegű problémák állnak a háttérben, mint például a termék ára vagy a minősége.

3. Technikai előkészítés és kampányok beállítása

Miután minden elvi akadály elhárult, következhet a technikai előkészítés. Ennek során megteremtjük a hirdetések futtatásának és az analitikai adatok áramlásának lehetőségét, beállítjuk a konverziókat, és előkészítjük a közösségi média tartalmakat. A kész közösségi média tartalmakat elküldjük jóváhagyásra az ügyfélnek, majd beidőzítjük őket a következő időszakra. Hasonlóképpen járunk el a hirdetéseknél is: elkészítjük a kampányokat, és jóváhagyás után elindítjuk őket.

4. Folyamatos optimalizálás és riportálás

A kampányok elindítása után egy folyamatos körforgás következik: hirdetünk, mérünk, javítunk és riportolunk. Marketing kontextusban a riportálás azt jelenti, hogy összegyűjtjük, és elemezzük az elvégzett munka eredményeit, például kampányok teljesítményét, weboldal látogatottsági statisztikáit, konverziókat vagy egyéb mérési mutatókat. Esetünkben az Ads és Analytics fiókadatokból dolgozunk, amelyeket színes és részletes jelentésekbe foglalunk.  Ezeket az adatokat általában formális dokumentumban vagy prezentációban dolgozzuk fel, amelyek segítenek az ügyfélnek megérteni, hogyan haladunk előre a kitűzött célok felé, és milyen további lépések szükségesek még a maximális eredmények érdekében. A riportok alapján összefoglaló következtetéseket vonunk le, és javaslatokat teszünk arra, hogy merre haladjunk tovább a marketing tevékenységekkel.

A marketing ügyfél onboarding folyamata tehát a Webgrow full-service digitális marketing ügynökségnél nemcsak az ügyfél igényeinek pontos felmérésére és a megfelelő marketing stratégia kialakítására koncentrál, hanem a folyamatos optimalizálásra, és átlátható riportálásra is. Ezzel biztosítjuk, hogy ügyfeleink mindig naprakész információkkal rendelkezzenek, és a lehető legjobb eredményeket érjük el a kampányok során. Ez a strukturált és átgondolt folyamat segít abban, hogy biztos alapokon működjön a közös munka, miközben felkészülten vágunk neki a hosszú távú eredmények elérésének.

Ha úgy érzed, hogy a vállalkozásod megrekedt, esetleg elavult marketing startégiákkal dolgoztok már régóta, akkor keress minket bizalommal!

Oszd meg!