Svájci bicska a saját weboldal elkészítéséhez

Svájci bicska a saját weboldal elkészítéséhez

Akár saját magad vágsz bele egy weboldal elkészítésébe, akár megbízol valakit, az első eldöntendő kérdések a következők lesznek: milyen színvilágban készüljön az oldal? Milyen stílusban? Milyen betűtípusok legyenek? Ezek határozzák meg a honlap vagy webáruház megjelenését, ami legalább annyira fontos, mint a rajta lévő tartalom. Hogy a tervezés gördülékenyen menjen, megmutatjuk milyen eszközök vannak melyek a segítségedre lehetnek.

A stílus eldöntése

Mikor a weboldalad stílusát tervezgeted, képzeld magad elé a célközönséged egy tipikus megtestesítőjét. Gondolj arra, hogy mi az a milliő ami őt megszólítaná, amiben jól érezné magát és arra késztetné, hogy minél több időt töltsön el az oldaladon?

Ha ez a kép megvan a fejedben, akkor ehhez biztosan szavak is társulnak, olyanok mint: „energikus”, „tudatos”, „játékos”, „kedves”, „luxus” stb… És ez már egy jó kiindulópont, mert a színek és betűtípusok, melyek lényegében a honlapod stílusát adják majd, szintén rendelkeznek ilyen jelzőkkel, így csak ki kell választanod a neked megfelelőket.

Inspirálódj minél többet!

Gyűjtsd össze azokat a példákat amelyek közel állnak hozzád, a végén így könnyebb lesz majd döntést hoznod. Ebben a munkában segítségedre lesznek olyan oldalak, ahol elkészült webdizájnok között böngészhetsz akár iparágak, akár hangulat szerint.

screenlane.com

A Screenlane weboldala

Ha feliratkozol, heti rendszerességgel küldenek hírlevelet a legújabb dizájnokról de enélkül is kereshetsz az adatbázisukban különböző témák szerint.

awwwards.com

Az ötletszerzés mellett, még tanulni is lehet belőle

Zseniális szűrő lehetőségeivel kereshetsz téma, szín, webmotor, ország szerint. Itt szakértők pontozzák is a webdizájnokat különböző szempontok szerint, így az ötletszerzés mellett, még tanulni is lehet belőle.

Ha megtetszik egy dizájn, ellesheted a színvilágát, láthatod, hogy melyik stílushoz milyen betűtípus illik. A színek azonosítására jól jöhet pl, az Image Color Picker oldal, ahol fel tudsz tölteni saját képet – akár egy képernyőfotót is – és pixelről pixelre megmondja neked a színek hex kódját. A betűtípusok felismerésére is léteznek hasonló hasznos oldalak, ilyen pl. a What The Font ahol szintén egy fotó alapján megkapod, hogy milyen betűtípust használtak az adott képen.

dribble.com, behance.com

Mood board, vagyis hangulati tabló

Tudod mi az a mood board? Amikor egy képen láthatsz minden olyan tényezőt ami befolyásolja az érzékeidet egy honlapon. A színeket, a betűtípusokat, azok felhasználásának a módját. Szinte olyan, mintha egy képen keresztül belekóstolhatnál egy egész honlap hangulatába. Na, ebben verhetetlen ez a két említett oldal.

Milyen legyen a színvilág?

Kutatások szerint a vásárlók 85%-a az adott termék színe alapján dönt arról, hogy megveszi-e, vagy sem. Hihetetlen hogy ennyit számít nem igaz? Ha belegondolunk, minden nagy márkának kapásból tudjuk a színeit. Ott van pl. a McDonalds a piros-sárgájával ami beleégett a retinánkba, vagy a T-mobile a rózsaszínjével, vagy az IKEA logója, amiről szintén mindenki álmából felébresztve tudja, hogy kék-sárga. A cégek a színeken keresztül üzennek a tudatalattinknak és ezek az üzenetek működnek a legjobban.

A legfontosabb feladat tehát alaposan átgondolnod, hogy a te vállalkozásod mit akar sugallni magáról és ehhez az üzenethez melyik szín áll a legközelebb. Használd a színek pszichológiáját! Ismerd meg, hogy melyik színről milyen asszociációk indulnak el az emberekben általában.

Ha megvan a fő színed, nagy segítséget nyújtanak majd az olyan oldalak, melyekkel az egész színpalettádat megalkothatod.

design-seeds.com

Kollekciók, hangulatok alapján ajánl összeíllő színeket

Főleg a pasztell rajongóknak lesz nagy kedvence. Kiválasztva egy adott színt, megmutatja, hogy melyik másik színekkel kombinálva mutat a legjobban. Kollekciók, hangulatok alapján is isnpirálódhatsz.

colorschemedesign.com

Akár van már kiválasztott vezető színed, akár nincs, a program segítségével bátran kísérletezhetsz és azt is kiválaszthatod, hogy milyen színelméleti szabály alapján állítsa össze a színpalettádat a program. Szenzációs, hogy a kiválasztott színeidet meg tudod nézni, hogy hogyan mutatna egy weboldalon. Ez nagy segítség a tervezéshez.

Milyen betűtípust válassz?

Ahogy a színek, úgy a betűtípusok is érzéseket, asszociációkat indítanak el az emberekben. Igy velük is megfontoltan kell bánni. Ha már tisztáztad magadban, hogy milyen stílusú a weboldalad megjelenése, a színvilág is megvan, a betűtípus megválasztásával már nem lesz olyan nehéz dolgod. Olyan ez, mint egy kifestett, bebútorozott házba kiegészítőket választani. Kiemelheted az egész otthon stílusát, de egy-egy rossz választással agyon is csaphatod az egészet.

Pár alapszabály, amit mindenképp tarts be, bármilyen betűtípust is választasz:

  • Mindig az olvashatóság legyen a legfőbb szempont: hiába foglalkozik esküvőszervezéssel a céged és nagyon jól passzolna az oldalhoz egy cirádás romantikus betűtípus, a nehéz olvashatósága miatt válassz inkább valami egyszerűbbet.
  • Ne halmozd a betűtípusokat! Maximum 2-3 különböző típust érdemes használni: egyet a címeknél, egyet a „body” részben, tehát a hosszabb szövegekben és esetleg még egyet a cselekvésre felhívó gomboknál.
  • Úgy válaszd meg a betűtípusod, hogy az minden felhasználási felületen amit tervezel, működjön. Offline megjelenésekhez, pl névjegykártya, katalógus, szórólap is ideális legyen.
  • Kontraszt hatással érd el a figyelemfelkeltést! Ha a kiemelni kívánt szövegeket kontrasztosan jeleníted meg, sokkal jobb eredményeket érhetsz el, mintha különleges betűtípusokkal próbálkoznál. Minél kontrasztosabb egy szöveg annál könnyebben olvasható és befogatható.
  • Érdemes a kerekebb típusokat választani. Szintén az olvashatóság miatt népszerűbbek a kerekebb betűtípusok. A keskeny, egymáshoz közel álló betűkből álló szövegeket fárasztóbb olvasni.
  • Válassz az alap típusok közül, a különlegesebb betűtípust tartogasd a logóra!

A neten sok hasznos program van, amik megkönnyítik a döntésed:

Fontjoy

A program neve nem hazudik: valóban élvezet a betű választás vele. Csak nyomod a „Generate” gombot és záporoznak a jobbnál jobb betűpárosítások egymás után.

Mixfont

Hasonló az előző programhoz. Itt egy gombnyomással megkaphatod a html kódokat is a beágyazáshoz.
Ha pedig csak nézelődnél, böngésznél a különböző font készletek között, ezeket az oldalakat keresd fel: Google Fonts, Adobe Fonts, Fontsquirrel, Dafont

A kifogástalan webdizájn megalkotása tehát nem egyszerű feladat. Először fejben kell megszületnie egy letisztult képnek és utána már a fent említett hasznos programok segítségével viszonylag hamar el tudsz jutni odáig, hogy saját magad is összeállítsd a leendő honlapod „moodbordját”.

Ha pedig megszületett az elképzelés, de a Photoshopba, vagy a kódokba beletört a bicskád, keress bátran bennünket, segítünk!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Weboldal készítés

Webshop készítés